همشهری جوان

پاتوق دوستداران همشهری جوان

همشهری جوان

پاتوق دوستداران همشهری جوان

احکام خرید، فروش و استفاده از ماهواره


ماهواره گرچه وسیلها است که دارای برنامهها حلال و حرام می باشد، اما بدون تردید یکی از ابزارهای اصلی تهاجم فرهنگی دشمن است. وسیله ای که به راحتی در دسترس است و قابلیت تغییر و دگرگونی افراد را در مسایل اعتقادی، فکری، تربیتی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داراست. گسترش روزافزون شبکه های فارسی زبان در همین راستا قابل تحلیل است. از این رو مناسب دیدیم فتاوای مراجع عظام را در این زمینه تقدیم خوانندگان گرامی کنیم.

سوال: حکم خرید و فروش و استفاده آنتن ماهواره چیست؟

آیت‌ا... خامنه ای: دستگاه آنتن ماهوارها از این جهت که صرفا وسیلها برا دریافت برنامهها تلویزیون است که هم برنامهها حلال دارد و هم برنامهها حرام، حکم آلات مشترک را دارد. لذا خرید و فروش و نگهدار آن برا استفاده در امور حرام، حرام است و برا استفادهها حلال جایز است. ول چون این وسیله برا کس که آن را در اختیار دارد زمینه دریافت برنامهها حرام را کاملا فراهم مکند و گاه نگهدار آن مفاسد دیگر را نیز در بر دارد، خرید و نگهدار آن جایز نیست مگر برا کس که به خودش مطمئن است که استفاده حرام از آن نمکند و بر تهیه و نگهدار آن در خانهاش مفسدها هم مترتب نمشود. لکن اگر قانون در این مورد وجود داشته باشد باید مراعات گردد.

آیت ا... مکارم شیرازی: با توجه به این که غالب برنامه ها آن فاسد است، و اثرات منف در پ دارد، و در هر خانه ا وارد شود غالبا از آن سوء استفاده خواهد شد، استفاده از آن جایز نیست.

سوال: استفاده از ماهواره برای رویت شبکه‌های استانی، چه حکمی دارد ؟

آیت‌ا... مکارم شیرازی: این کار ذاتا اشکال ندارد، ولی دو اشکال جنبی دارد. یک اشکال آن این است که داشتن ماهواره طبق مقررات حکومت اسلامی جمهوری اسلامی ممنوع است و مخالفت با مقررات و قوانین حکومت اسلامی شرعا جایز نیست. اشکال دوم این است که تجربه نشان داده ماهواره‌ در هر خانه که وارد می‌شود منشاء مفاسدی می‌شود؛ به‌ویژه برای جوانان که در آن خانه هستند و خیلی از این جوانان قربانی ماهواره می‌شوند.

سوال: آیا خرید و فروش دستگاه دریافتکننده کانال ها ماهوارها برا گرفتن کانال ها ماهوارها جمهور اسلام برا کس که در خارج از جمهور اسلام زندگ مکند، جایز است؟

آیت‌ا... خامنه ای: دستگاه مذکور هر چند از آلات مشترک است که قابلیت استفاده حلال را دارد ول چون غالبا از آن بهرهبردار حرام مشود و علاوه بر این بهرهگیر از آن در خانه مفاسد دیگر را هم در بر دارد، بنابراین خرید و استفاده از آن در خانه جایز نیست، مگر برا کس که اطمینان دارد از آن بهرهبردار حرام نمکند و نصب آن در خانه نیز مفسده دیگر را دربرندارد.

سوال: اگر آنتن ماهوارها علاوه بر دریافت کانال ها جمهور اسلام، اخبار و بعض از برنامهها مفید کشورها عربی حوزه خلیج فارس و همه کانال ها غرب و فاسد را دریافت کند چه حکم دارد؟آیت‌ا... خامنه ای: معیار جواز استفاده از این دستگاه برا گرفتن برنامهها کانالها تلویزیون، همان است که قبلا گذشت، بدون این که بین کانالها غرب و غیر آن تفاوت وجود داشته باشد

سوال: استفاده از آنتن ماهوارها برا آگاه از برنامهها علم یا قرآن و مانند آن که از طریق ماهواره توسط دولت ها غرب یا کشورها مجاور خلیج فارس و غیر آن ها پخش مشوند چه حکم دارد؟آیت‌ا... خامنه ای: استفاده از این دستگاه برا دیدن و شنیدن برنامهها علم یا قرآن و مانند آن، هر چند فنفسه مانع ندارد، ول به دلیل این که برنامههای که از طریق ماهواره توسط دولت ها غرب و بیشتر کشورها همسایه پخش مشوند، غالبا در بردارنده آموزش افکار گمراهکننده و تحریف حقایق و همچنین برنامهها لهو و فساد هستند و حت مشاهده برنامهها علم یا قرآن ازطریق آنها موجب وقوع در فساد و ارتکاب حرام مگردد، بنابر این شرعا استفاده از آنتنها مذکور برا دیدن آن برنامهها حرام است مگر آنکه برنامهها مفید علم یا قرآن محض باشند و مشاهده آنها مستلزم هیچ فساد یا ابتلاء به عمل حرام نباشد، البته اگر قانون باشد باید مراعات شود.

سوال: شغل ما تعمیر دستگاهها گیرنده برنامهها رادیو و تلویزیون است، در این اواخر مراجعات زیاد برا نصب قطعات و تعمیر آنتنها ماهوارها صورت مگیرد، تکلیف ما در این باره چیست؟ خرید و فروش قطعات آن ها چه حکم دارد؟

آیت‌ا... خامنه ای: اگر از این دستگاه برا امور حرام استفاده شود که غالبا همین طور است و یا شما علم داشته باشید به این که کس که قصد تهیه آنتن ماهوارها را دارد، برا امور حرام از آن استفاده مکند، خرید و فروش و نصب قطعات و راهانداز و تعمیر و فروش قطعات آن جایز نیست.



ضمنا در مورد پول یارانه ها نظر آیت الله سیستانی را بخوانید:
نظر حضرت آیت ا... العظمی سیستانی درباره یارانه ها همانند نظرشان در حقوق واریزی به حساب فرد است. به این معنا که باز کردن حساب به منزله توکیل بانک است و به مجرد ریختن به حساب، شما مالک آن هستید و خمس آن در سر سال بایستی پرداخت شود مگر آنکه قابل برداشت نباشد.





نظرات 1 + ارسال نظر

سلام وب زیبایی داری.
بهت تبریک می گم. [گل]
به ما هم سر بزن.
در ضمن اگر مایل به تبادل لینک با ما هستید، از طریق کلید .:: تبادل لینک ::. در صفحه اصلی ما اقدام فرمایید.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد