این روزها همه تیمها به ترکیه میروند؛ تیم شما چطور؟ همین الان که شما در حال خواندن گزارش هستید، چهار تیم لیگ برتری در حال تمرین کردن در ترکیه هستند. این اتفاق از آن جایی عجیب به نظر میرسد که هواشناسی هر روز اخبار و گزارشهایی از سرمای اروپا و بارندگیهایش بیان میکند که ظاهرا قسمتی از ترکیه هم درگیر آن است. اگر کمی دقت کنید کلا این تمرینهای میان فصل تیمها کمی عجیب و غریب است؛ یعنی بین تیمهای لیگ برتری مد شده که همین طور راست راست راه بیفتند و به یک شهر خارجی بروند و اردو بزنند. اینکه تیمها برای آمادهسازی هزینه میکنند قابل تقدیر است اما اینکه معمولا شرایط آب و هوایی در نظر گرفته نمیشود، عجیب به نظر میرسد؛ مثلا فکرش را بکنید در ماه گرم خرداد تیمها برای آمادهسازی به کیش رفته بودند و الان هم در سرما به جای اینکه تیمها به کیش بروند در اردوی ترکیه به سر میبرند. حتما کاسهای زیر نیم کاسه است؛ یعنی حتما یک سودی یک جایی به یک کسی میرسد دیگر. میگویند پای دلالها در میان است ما هم میخواهیم سر در بیاوریم، همین!
اردوی تیمها در نیم فصل
نگاهی به اردوی تیمهای لیگ برتری در تعطیلات نیمفصل اطلاعات جالبی به ما میدهد. امارات و ترکیه میان مقصدهای خارجی و جزیره کیش در داخل گزینه تیمها بودند.
ذوبآهن، تراکتورسازی، شاهین بوشهر و راهآهن چهار تیمی هستند که برای تعطیلات نیم فصل، امارات را انتخاب کردهاند. در طرف مقابل استقلال و سپاهان هم انتخابشان ترکیه است. پرسپولیس هم که الان در ترکیه اردو زده، به تهران میآید و سپس راهی امارات میشود. مس کرمان هم گویا قصد دارد از تیمهای باکلاس لیگ عقب نماند، اول به امارات رفته و بعد هم میخواهد به ترکیه سفر کند. استیلآذین کیش را انتخاب کرده و پاس همدان هم ده روزی را در تهران تمرین میکند. در این بین پرسپولیس تنها تیمی است که برای شرکت در یک تورنمنت به آنتالیا دعوت شد تا آمادهسازیاش در ترکیه توجیهی داشته باشد. دیگر تیمها در حالی اردوی خارجی را انتخاب کردند که حریف تدارکاتی خوبی نداشتند و با تیمهای درجه سوم و چهارمی امارات و ترکیه بازی کردند یا قرار است بازی کنند.
آخ از بدنسازی
پرویز کماسی- مربی بدنساز که سابقه کار در باشگاههای فوتبال را دارد- از علمی نبودن برگزاری چنین اردوهایی در خارج از ایران میگوید: «بازیکنان فوتبال در چند سال اخیر از لحاظ قدرت بدنی خیلی افت کردند که یکی از اصلیترین دلایل این موضوع پشت سر گذاشتن دوران بدنسازی نامناسب است.» شاید خاطرتان باشد که تیم ملی در زمان مربیگری ایویچ به شهری با ارتفاع بالا رفت که بدنسازی انجام دهد. اما در حال حاضر همه تیمهای لیگ برتری دوبی، آنتالیا و کیش را انتخاب میکنند که جنبه تفریحیشان بیشتر از بدنسازیشان است؛ «مربیان برای آمادهسازی تیمها به هیچ نکتهای توجه نمیکنند و فقط برای اینکه به اردوی خارجی رفته باشند کشوری را بدون توجه به شرایط آب و هواییاش انتخاب میکنند. نمونه آخر هم سفر به ترکیه وسط زمستان است.» کماسی معتقد است تفاوت شرایط آب و هوایی ایران و ترکیه تیمها را خراب میکند؛ «بازیکنان باید درآن کشور در برف تمرین کنند درحالیکه ایران امسال باران هم نداشته است که این موضوع باعث میشود بدن نتواند در هوای ایران جواب بدهد و مدتی طول میکشد دوباره به شرایط خوبی برسند. بعد از اتمام هر تعطیلی تیمها در افت مقطعی به سر میبرند و چند بازی طول میکشد خوب شوند که این موضوع به دلیل تمرینات اشتباه در تعطیلات است. ترکیه گزینه غلطی برای برپایی اردو در زمستان برای ایرانیهاست. احتمال مصدومیت در بازیکنان هم افزایش پیدا میکند.»
چقدر خرج داره؟
هزینه اردوهای خارجی متفاوت است ولی تیمهای ایرانی به واسطههای خود تاکید دارند که به دنبال بهترینها نباشند و با کمترین هزینه اردو را برگزار کنند. البته این کمترین تا مرز 100 میلیون تومان هم میرود. در میان کشورهای خارجی ترکیه کمترین هزینه را با امکانات معقولی دارد. هزینه یک تیم برای یک هفته اقامت در ترکیه و در اختیار داشتن زمین تمرین چیزی حدود 80 تا 100 میلیون تومان میشود. امارات هزینههای بالاتری دارد و تیمها در حالی که در باشگاه ایرانیان اقامت داشته باشند 100 میلیونی صرف زمین تمرین و هزینههای جانبی میکنند. این هزینه تازه قابلیت افزایش هم دارد و اگر تیمها در هتلهای معمولی هم اقامت داشته باشند برای یک اردوی یک هفتهای حدود 200 میلیون تومان هزینه میکنند. خرج برپایی اردو در اروپا همپایه امارات است و برای همین ترکیه برای تیمهایی که دوست دارند اردوی خارجی داشته باشند، بهترین گزینه است.
کیش میش
اما در میان گزینههای داخلی کیش هم چیزی حدود 100 میلیون تومان پول میخواهد که در این بین هزینه هتل خیلی بالاتر از کرایه زمین است. میرشفیعی، رئیس تربیت بدنی جزیره کیش با مقایسه امکانات این جزیره با دیگر محلهای برگزاری اردو میگوید:«ما در کیش زمینهای تمرینی مناسبی هم داریم ولی اکثر تیمها ترجیح میدهند با همین هزینهای که در کیش میکنند به کشوری مثل ترکیه بروند چون در نهایت میگویند فلان تیم اردوی خارجی داشته است.»
البته کیش هم تصمیم گرفته که کمپ داشته باشد تا عقب نماند؛ «طبق اطلاعاتی که ما به دست آوردیم تیمهای ایرانی در کشوری مثل ترکیه یا امارات کمپهای درجه یکی اجاره نمیکنند و به هتل میروند و بعد هم با اتوبوس به محل تمرین میروند، اتفاقی که در جزیره هم رخ میدهد. البته ما سعی داریم کمپهای مدرنی در کیش بسازیم تا گزینه اول تیمها باشیم.» او درمورد اینکه چرا هزینهها را پایینتر نمیآورند تا تیمها با مقایسه هزینهها تمایل بیشتری برای سفر به کیش به جای کشورهای همسایه داشته باشند، میگوید: «اگر اردوی یک هفتهای در کیش 100 میلیون هزینه داشته باشد، تیم در یک هتل پنج ستاره با بهترین امکانات اقامت میکند ولی با همین 100 میلیون تیمها به ترکیه میروند و در هتلهای معمولی اقامت میکنند. البته اگر قیمتها نصف هم شود دفترهایی هستند که مدیرعاملان را ترغیب میکنند برای برپایی اردو به خارج از کشور بروند تا سودی هم نصیب آنها شود.»
منتخب کیش دو نفر
البته کیش ضعفهایی هم دارد و آن، این است که تیم خارجی خوب برای بازی تدارکاتی به آنجا نمیآید؛ «بزرگترین مشکل ما در کیش نداشتن رقیب تدارکاتی برای تیمهاست و آنها فقط میتوانند با تیم منتخب کیش بازی کنند. اگر میتوانستیم به نوعی این مشکل را برطرف کنیم دیگر هیچ مشکلی برای تیمهایی که دوست داشتند اردویشان را در داخل برگزار کنند نبود. البته با تمام این اوصاف تیمهای ایرانی بد هم به کیش نمیآیند ولی ما امکان این را هم داریم که در فصلهای آمادهسازی، تمام تیمهای لیگ برتری را در کیش بپذیریم.» اما اردبیل دیگر گزینه داخلی است. اولینبار علی دایی سایپا را به این شهر برد و اتفاقا کریم انصاریفرد هم در همان اردو کشف شد. اردو در اردبیل برای یک تیم فوتبال شبی 5 میلیون تومان هزینه جا دارد و هر نوبت تمرین هم 100 هزار تومان برای تیم هزینه دارد که ارزانتر از گزینههای دیگر است ولی با توجه به امکانات کمتری که دارد تیمها تمایلی به برگزاری اردو در این شهر ندارند.
آی دلال وای دلال
مواردی که در بخشهای بالایی مطرح شد تنها بخش کوچکی از دلایل انتخاب تیمها برای سفرهای خارجی است و اما اصلیترین دلیل این سفرها به پولهایی برمیگردد که به جیب واسطهها ریخته میشود. یک منبع آگاه در فدراسیون فوتبال در این باره میگوید: «همیشه عدهای دلال در اطراف فدراسیون حضور دارند که حتی عدهای از کارمندان هم با آنها همکاری دارند. این افراد برای اردوهای تیم ملی کمپ جور میکنند و بازی دوستانه هماهنگ میکنند که اغلب هم بازیهای دوستانهای هستند که تیمها با نفرات اصلی نمیآیند و کسی هم از فدراسیون صدایش درنمی آید.»
کمپ اتریش
سریع حافظهتان را مرور کنید، جنجالیترین اردوگاه اخیر همان اردوگاه تیم ملی نبود؟ نمونه بارز این موضوع کمپ موسل باوئر بود که از سوی شرکت کارنتن به فدراسیون ایران پیشنهاد شد و تیم ملی اولین اردوی خود را در بدترین شرایط زمانی- درحالی که تیمها درگیر تمرینات پیش فصل بودند- در این محل برگزار کرد. کمپی که به کابوسی برای فدراسیون فوتبال تبدیل شد؛ تا جایی که نداشتن کولر هتلها جنجالی تازه آفرید.» این شخص که دوست ندارد نامش فاش شود در ادامه میگوید: «شرکت طرف قرارداد با فدراسیون 23 کمپ مخصوص برگزاری اردو داشت و کمپ دیگری هم به تیم ملی نشان داد ولی در نهایت آن کمپ جنجالی نصیب تیم ملی شد.» براساس اطلاعات سایت کارنتن قرار بود بازیکنان به هتل چهار ستاره ویژه بروند ولی وقتی تیم ملی ایران به کمپ رسید با شرایط دیگری رو به رو شد. جالب اینکه همزمان با سفر تیم ملی به اتریش، تیم استیلآذین هم در منطقهای با ارتفاعی مشابه کمپ تیم ملی در کمپ استیگرزباخ اردو زده بود؛ کمپی که تفاوتهایی فاحش با محل اردوی تیم ملی داشت؛ کمپی که کمتر از دو ماه قبل میزبان تیم ملی انگلیس بود «قبل از استیلآذین، تیم بروسیادورتموند در این کمپ تمرین میکرد. تیم ملی هم قرار بود در این کمپ اردو بزند ولی اصرار عدهای برای رفتن به کمپی دیگر آن همه جنجال به بار آورد.»
اما این تفاوت در انتخاب به چه دلیل بوده؟ آیا مشکلات مالی سبب ایجاد چنین شکافی بوده است؟ منبع ما در فدراسیون فوتبال پاسخ این سوال را اینگونه میدهد: «هتل محل اقامت تیم ملی روزانه هزینهای 180 یورویی برای هر نفر داشت و استیلآذین هم نفری 200 یورو پرداخت میکرد که این تفاوت قیمت چندان نیست ولی انتخاب کمپ موسل باوئر شاید برای عدهای سود داشت؛ واسطههایی که این کمپ را راهاندازی کردند میتوانستند به دلیل جذب توریست ایرانی برای تیم ملی تخفیف هم بگیرند ولی اگر این اتفاق میافتاد از درصد خودشان کم میشد.» اما امیر عابدینی مدیرعامل سالهای دور پرسپولیس که بدعت برگزاری اردو در خارج از کشور را در دهه70 گذاشت در مورد برگزاری اردوها میگوید: «زمانی که پرسپولیس را به آلمان میبردم واسطهای وجود نداشت و ما همیشه به دعوت باشگاههایی که به آنها بازیکن دادیم به این کشور میرفتیم و در واقع هزینهای برای باشگاه نداشت؛ ولی متاسفانه در چند سال اخیر بعد از اینکه عدهای مربی به کمک دلالان، بازار خرید بازیکن را نابود کردند حالا سراغ منابع دیگر باشگاه آمدند و با هماهنگ کردن اردوهای بیمورد پول به جیب میزنند و جالب اینکه این افراد برای تیم ملی هم کیسه دوختهاند. اردوهایی که در کشورهایی مثل ترکیه برگزار میشود واقعا شرایط چندان خوبی ندارند، مثل برگزاری اردو در کیش است. ولی متاسفانه باید این پول صرف چیزهای بیخودی شود چون وقتی جیب باشگاه دولت باشد مدیر هم که زحمتی برای فراهم کردن پول نکشیده است، خیلی راحت به حرف هر کسی که از راه میرسد اطمینان میکند و با واسطههای نامطمئن بودجه باشگاه را تقدیم دلالها میکند.»