آسپیرین بیشترین تولید را در میان همه داروها دارد و از سال ۱۹۵۱ تا به حال رکورد فروش یک دارو در کتاب رکوردهای گینس، به نام این قرص بوده. سالانه ۵۰هزارتن آسپیرین در دنیا تولید میشود که اگر این تعداد قرص را روی هم بچینیم، دوبرابر فاصله زمین تا ماه خواهد شد. آسپیرین شناختهشده ترین دارو هم هست و تنها دارویی به حساب میآید که نام علمی و نام تجاری آن یکی است. آسپیرین از سال ۱۹۰۶ در هر پنج قاره فروخته شده و تنها محصولی است که به تمام زبانهای زنده دنیا دربارهاش تبلیغ شده.
آسپیرین یکی از خاطرههای جمعی بشر است. همانطور که ما از آسپیرین خوردنهای یواشکی بچگی خاطره داریم، آلمانیها، ایتالیاییها، انگلیسیها، آمریکاییها، یونانیها، اهالی آمریکای لاتین و حتی سرخپوستها هم از آسپیرین خاطرهها دارند.
گذشته از اینکه کشف آسپیرین به قبیله سرخپوست چروکی و بقراط یونانی برمی گردد و گروه کثیری از دانشمندان با ملیتهای مختلف با استفاده از دستنویسهای بقراط و چروکی ها، تحقیق روی ریشه درخت بید را شروع کردند تا نهایتا در ۱۸۹۷ دکتر فلیکس هافمن، یک شیمیدان آلمانی شاغل به کار در کمپانی بایر که میخواست برای استخواندرد پدرش دارویی پیدا کند، به یاد این فرمول شیمیایی افتاد و آن را به عنوان مسکن جدید ارائه کرد؛ بله، گذشته از همه اینها آسپیرین داستانهای دیگری هم دارد.
وقتی که آلمان جنگ جهانی اول را باخت، متفقین آسپیرین را هم جزو غنایم جنگی به حساب آوردند و در بندی از پیمان ورسای در سال ۱۹۱۹، این نکته را گنجاندند که آلمان نباید حق تولید انحصاری آسپیرین را برای خودش نگه دارد. اول کمپانی استرلینگ آمریکا خودش را صاحب انحصار تولید آسپیرین معرفی کرد و بعد کمپانی بایرکراس انگلیس. دعوای این دو کمپانی به دادگاه کشیده شده بود که هیتلر در ۱۹۳۰ سر کار آمد و و با تقویت حس ناسیونالیستی ژرمنها، آسپیرین را دوباره برای آلمان پس گرفت.هیتلر باوجود برگرداندن آسپیرین به آلمان، خودش هیچوقت آسپیرین نخورد. او بیماری التهاب روده و معده داشت و برای همین پزشکانش به او رژیم گیاهی و بدون آسپیرین دادند (آسپیرین چون ضدانعقاد است، میتواند باعث خونریزی معده شود). در عوض موسولینی، همتای ایتالیایی او، عاشق آسپیرین بود. وودرو ویلسون – رییسجمهور آمریکا در جنگ جهانی اول – نقشهای کشیده بود تا مواد لازم برای تولید آسپیرین، به میزان کمتری به آلمان برسد. وینستون چرچیل – سیاستبازترین مرد تاریخ – این را که هرگز آسپیرین نخورده، نشانه سلامتی و سرحالیاش میدانست. مارشال تیتو – دیکتاتور محبوب یوگسلاوی – آسپیرین را مشت مشت میخورد. ژوزف استالین – رهبر آهنین روسیه – مصرف آسپیرین را برای اطرافیانش ممنوع کرده بود، اما خودش در روزهای آخر پنهانی آسپیرین میخورد. مائو – رهبر چین کمونیست – میگفت: «تنها چیز غربی که من با آن مخالف نیستم، قرص آسپیرین است.» شاه مخلوع ایران، برای اینکه کسی از سرطانش سر درنیاورد، دستور داده بود تا قرصهایش را با پوشش آسپیرین بسازند و برایش بیاورند. و بالاخره مخالفان ارنستو چه گوارا – پزشک انقلابی دوست فیدل کاسترو – همواره از این طعنه برای تحقیر او استفاده میکردند که «چه گوارا از پزشکی فقط آسپیرین دادن را بلد است!»
احسان رضایی/ همشهری جوان ۳۵۱
www.h-j.ir